Dołącz do nas 18 października na dzień warsztatowy pod tytułem „Jedzenie – Natura – Miasto: Praktyki Towarzyskie”, zorganizowane przez projekt CONVIVIUM we współpracy z naszymi nowymi partnerami w Gdańsku – HUBĄ, Fundacją Plony, Grid Arthub i Fundacją LAS. Od rana do popołudnia będziemy gromadzić się przy (ogrodowym) stole i wspólnie zastanawiać się nad towarzyskością jedzenia w przestrzeni miejskiej oraz nad tym, z czym zmaga się współczesny krajobraz kulinarny Gdańska – i co możemy zrobić, aby sprostać tym wyzwaniom.

Wspólnie zastanowimy nad następującymi pytaniami:

  • Co oferują inicjatywy kulinarne? Czy tworzą one możliwości spotkań i nawiązywania kontaktów towarzyskich?
  • W jaki sposób inicjatywy kulinarne podchodzą do kwestii dostępności i bioróżnorodności, społecznej różnorodności i towarzyskości?
  • Jakie wyobrażenia kształtują nasze myślenie o jedzeniu towarzyskim?
  • Jak jedzenie zmienia przestrzeń miejską?

Podczas seminariów, tworzenia kolaży, warsztatów uważności i mapowania krajobrazu kulinarnego, zbadamy, jakie praktyki już znamy i co jeszcze moglibyśmy zrobić, aby miasto było bardziej przyjazne dla jedzenia.

 Chcesz wziąć udział? Znasz kogoś, kto zajmuje się kulturą kulinarną, towarzyskością, naturą i miastem? Daj mu znać i dołącz do nas 18 października!

Konkrety

Miejsce: HUBA, ul. Narzędziowców x Niterów, Gdańsk (link)

Język | Angielski i polski

 

Agenda

9:45 Powitanie

10:00 Wprowadzenie: projekt CONVIVIUM (Irena Chawrilska, Uniwersytet Gdański) i HUBA (Michalina Jasińska)

10:30 Konceptualne i praktyczne wprowadzenie do uprawy współrzędnej (intercropping) – Jenny Herman (Panthéon-Sorbonne), Raúl Matta (Instytut Lyfe) i Fernando Garcia Dory (Inland) oraz warsztat na temat gatunków towarzyszących z HUBĄ

12:15 Wyobrażenia o jedzeniu towarzyskim – tworzenie kolażu: Justyna Jakubiec (Uniwersytet w Utrechcie) i Aneta Lehmann (Grid Arthub)

14:00 Lunch

14:40 Warsztaty uważności: Dominika Gołębiewska (Fundacja LAS)

15:15 Mapowanie krajobrazu żywieniowego w Gdańsku: Kevin Lai (Uniwersytet w Utrechcie) i Michalina Jasińska (HUBA)

16:30 Zakończenie

 

Wszystkie sesje są otwarte dla publiczności. Zapraszamy bez wcześniejszej rezerwacji! Aby uniknąć marnowania żywności, prosimy o rejestrację na lunch u Justyny ​​Jakubiec (j.j.jakubiec@uu.nl).

 

Źródło: CONVIVIUM