Cel 2 - Zero głodu

Cel 2: Wyeliminować głód, osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie oraz promować zrównoważone rolnictwo

Biuro European University of The Seas – SEA-EU

Jednostka przedkłada nabywanie produktów z lokalnych, zrównoważonych źródeł nad inne.

Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i GUMed

Lata 2023-2024

W ramach badań naukowych prowadzonych w ZOBR, kierowanym przez prof. Ewę Łojkowską i działań wdrożeniowych prowadzonych w Laboratorium Badawczo-Wdrożeniowym, kierowanym przez dr hab. Wojciecha Śledzia prowadzone są intensywne badania nad wdrażaniem innowacyjnych technologii opartych o zastosowanie zimniej plazmy w ochronie roślin przez patogennymi bakteryjnymi i grzybowymi. Wykorzystanie tych, przyjaznych środowisku,  technologii powinno w przyszłości znacząco ograniczyć straty plonów rolnych wywoływane przez patogeny roślin.

Ewa Łojkowska jako przewodnicząca Komitetu Biotechnologii PAN współorganizuje w dniach 7-8 kwietnia krajową konferencję Poświęconą wykorzystaniu nowych technologii genetycznych (NGT w nowoczesnej hodowli roślin

Celem konferencji jest popularyzacja aktualnych aspektów prawnych i technologicznych oraz kierunków badań podstawowych i wdrożeniowych realizowanych w Polsce. Tematyka ta nabiera szczególnego znaczenia w kontekście intensywnych debat oraz potencjalnych zmian legislacyjnych dotyczących NGT. Konferencja została zaplanowana na okres polskiej prezydencji w Unii Europejskiej i jest współorganizowana przez dwa Komitety PAN: Komitet Biotechnologii oraz Komitet Nauk Agronomicznych.

Ewa Łojkowska jest członkinią Komitetu wykonawczego organizacji (EU-SAGE) oraz ekspertką Grupy Zadaniowej tworzonej przez Program RE-IMAGINE EUROPA, All European Academies (ALLEA) oraz European Sustainable Agriculture through Genome Editing (EU-SAGE) poświęconej „Zrównoważonemu rolnictwu i innowacjom” (ang. Task Force – Sustainable Agriculture and Innovation).

Do 2022 r.

Pracownicy Wydziału uczestniczą w działaniach na poziomie regionalnym, krajowym, jak i międzynarodowym mających na celu wyeliminowanie głodu, osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego oraz promowanie zrównoważonego rolnictwa. Włączają się w działalność edukacyjną w tym zakresie, promując innowacyjne rozwiązania biotechnologiczne, które przyczyniają się do eliminacji głodu, poprawy jakości żywności i zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Na Wydziale prowadzone są również badania nad biotechnologicznymi rozwiązaniami mającymi na celu zwalczanie chorób roślin, szkodników i innych zagrożeń zdrowia roślin, co wpływać może na stabilność produkcji żywności. Co więcej, Wydział współpracuje z producentami żywności, prowadząc badania produktów rolnych.

Prof. dr hab. Ewa Łojkowska przewodniczy pracom Komitetu Biotechnologii PAN, który promuje różnorodne działania wspierające rozwój i zrównoważone upowszechnienie biotechnologii. Prof. Łojkowska organizuje także wykłady popularnonaukowe na temat nowoczesnych technologii w hodowli roślin, w tym wkładu technologii edycji genomu (CRISP-CAS) w hodowlę nowych odmian roślin użytkowych.

Na Wydziale funkcjonuje również Laboratorium Badawczo-Wdrożeniowe MWB UG i GUMed, kierowane przez prof. dr hab. Ewę Łojkowską, które wykonuje badania produktów rolnych pod kątem obecności bakterii chorobotwórczych dla roślin. Laboratorium współpracuje między innymi z producentami żywności ekologicznej oraz przedsiębiorstwami rolniczymi w zakresie metod i technik wykrywania i identyfikacji fitopatogenów bakteryjnych oraz nowoczesnych i ekologicznych metod eradykacyjnych. Laboratorium współpracuje z Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) i Centralnym Laboratorium PIORiN w Toruniu w zakresie monitorowania bakteryjnych patogenów roślin na plantacjach nasiennych ziemniaka.

Wydział Chemii

Lata 2023-2024

Od października 2024 roku na terenie wydziału działa kantyna dla studentów i pracowników, w której w przystępnych cenach można zakupić ciepłe obiady, kanapki czy zimne i ciepłe napoje. Dostępne również w opcji wegańskiej czy wegetariańskiej. Dla pracowników oferowana jest zniżka 10% na wszystko, natomiast po godzinie 15 – 50% zniżka na ciepłe posiłki co niweluje problem zmarnowanego jedzenia.

Na kierunku chemia jedną ze specjalności jest chemia żywności: w ramach wykładów oraz ćwiczeń laboratoryjnych studenci zapoznają się z tematyką bezpiecznej żywności.

Wydział Biologii

Wydział zapewnia dostęp do wiedzy, umiejętności i technologii związanych z bezpieczeństwem żywieniowym, zrównoważonym rolnictwem i akwakulturą dla lokalnych rolników i producentów żywności.

Wydział Ekonomiczny

Wydział działa na rzecz upowszechnienia wiedzy o bezpieczeństwie żywieniowym oraz racjonalnym wykorzystaniu żywności, w tym m.in. w ramach projektu „Science Clubs w UG-znane i nieznane oblicza nauki” w ramach programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki (MEiN) zrealizowano wykłady „Bogactwo i ubóstwo”, filmy „Zero Waste” i prezentacje studentów, np. „Żywność genetycznie modyfikowana – szansa czy zagrożenie?” (Kongres Ekonomicznych i Ekologicznych Kół Studenckich „KEEKS 2022”). W budynku WE znajdują się strefy, w których studenci mogą podgrzać przyniesione ze sobą jedzenie. Społeczność bierze udział w zbiórkach, m.in. zorganizowanych w ramach Światowego Dnia Żywności. Studenci włączyli się w akcję zbiórki żywności dla Banku Żywności w Trójmieście i zbierali produkty żywnościowe z długim terminem ważności, która została dostarczona do Sklepu Społecznego „Za Stołem” (blisko 45 kg produktów spożywczych).

Wydział Nauk Społecznych

Wydział przedkłada nabywanie produktów z lokalnych, zrównoważonych źródeł nad inne.

Wydział Oceanografii i Geografii

Lata 2023-2024

W dniach 27-29 września odbył się hakaton Blue Bio Techpreneurs (BBT) w Danii, którego celem było wsparcie innowacji w sektorze niebieskiej bio-gospodarki, istotnych dla celu „Zero Głodu”. Uczestnicy, w tym studenci Uniwersytetu Gdańskiego, pracowali nad projektami, które mogą przyczynić się do zrównoważonego rozwoju i zwiększenia dostępu do żywności.

W zwycięskiej grupie, która opracowała rozwiązanie do wyzwania „Increasing the consumption of blue mussels through innovation”, znalazła się studentka III roku Oceanografii, Pani Martyna Janas, oraz absolwent Pan Maks Ananiew. Trzecie miejsce zajęła grupa, w której pracował Pan Stanisław Przychocki, student II roku Oceanografii, nad wyzwaniem „Sustainable and cost-efficient potable water recovery system from humidity in greenhouses”.

Udział w hakatonie oraz projekty były finansowane z funduszy europejskich, a studenci mieli okazję rozwijać swoje pomysły pod okiem mentorów, co sprzyja innowacyjności w kontekście walki z głodem i zapewnienia zrównoważonego dostępu do żywności.

https://oig.ug.edu.pl/news/111543/wielki-sukces-studentow-woig-ug-oraz-projektu-blue-bio-techpreneurs

Do 2022 r.

W ramach projektów AquaVIP (Platforma rozwoju kariery w akwakulturze w regionie Południowego Bałtyku) oraz Blue Platform (Bioekonomia na rzecz błękitnego wzrostu w Regionie Morza Bałtyckiego) zostały zorganizowane wydarzenia adresowane do producentów żywności z sektora akwakultury, zainteresowanych wykorzystaniem zrównoważonych technologii, jak na przykład systemów zwrotnego obiegu wody RAS (ang. Recirculating Aquaculture System) do hodowli ryb oraz skorupiaków, jak również w hodowlach akwaponicznych.

Wydział Prawa i Administracji

Wydział zapewnia zrównoważone opcje żywieniowe, w tym zdrowe dania wegetariańskie i wegańskie, które można kupić w budynku w przystępnych cenach. Pracownicy przedkładają nabywanie produktów z lokalnych, zrównoważonych źródeł nad inne np. przy wyborze firmy cateringowej.

Wydział Zarządzania

Lata 2023-2024

prof. dr hab. Małgorzata Wiśniewska z Katedry Strategicznego Rozwoju: Wystąpienie w ramach DNIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU  W UNIWERSYTECIE GDAŃSKIM, 20.10.2023 (por. https://chemia.ug.edu.pl/sites/chemia.ug.edu.pl/files/_nodes/strona/110186/files/dzr-program-2023-09-15-a4-email.pdf)

Do 2022 r.

Wydział zapewnia zrównoważone opcje żywieniowe, w tym dania wegetariańskie i wegańskie w przystępnych cenach. Wydział wspiera lokalnych rolników i producentów żywności celem szerzenia praktyk zrównoważonego rolnictwa.